”Vi hittar minst ett guldkorn varje gång”

Svenska CJ Automotive utvecklar och tillverkar kompletta pedalsystem till ledande fordonstillverkare över hela världen. För dem har Subcontractor Connect blivit ett viktigt verktyg för att hitta nya skarpa leverantörer.

Om man vet vad man letar efter och vill ha något nytt, då är matchmakingen ett effektivt och träffsäkert redskap. Det menar Magnus Törnqvist, inköpschef på CJ Automotive, som har deltagit på Subcontractor Connect en handfull gånger.

– Vi har byggt längre samarbeten med flera leverantörer som vi träffat på Connect. Företag som vi förmodligen aldrig hade hittat annars, säger han.

Fokus ger träff

Enligt Törnqvist är ett tydligt fokus på vad man letar efter är en viktig nyckel för att träffa rätt.
– Vissa år har vi velat träffa företag inom olika segment på en specifik geografisk marknad. Ett annat år kanske vi är ute efter monteringsutrustningar, då tittar vi enbart på sådana företag. När man är tydlig både mot sig själv och i sina kriterier blir det hög kvalitet på mötena.

Tidspress som lönar sig

Matchmakingens möten är tidsbestämda till max 25 minuter. Inte mycket kan man tycka, men det gör också att man tvingas vara tydlig och komma förberedd. Ett mycket effektivt sätt att jobba, även om det inte blir jackpott varje gång, menar Törnqvist.
– Om jag har åtta möten inbokade en förmiddag och ett par, tre stycken visar sig vara helt fel så är det inte hela världen. Jag har ju ändå träffat fem stycken som är intressanta att gå vidare med. Ibland chansar man på någon som ser spännande ut och då kan man ju också bli positivt överraskad!

Magnus Törnqvist tips för en lyckad matchmaking:
1. Boka lagom många möten samma dag, annars kan det bli rörigt. En halvdag möten och en halvdag på mässan är en bra kombination.
2. Fokusera på specifika områden, då är chansen att få en riktigt bra träff större.
3. Är du leverantör? Läs på om företaget som du ska möta och sätt dig in i kravbilden från den bransch som kunden representerar.

Källa