Det gula guldet blev till en kapsel – i Litauen

Malin Wistrand från Malins Hälsa & Utveckling berättar om sin resa

Så började det

Jag har under många år ätit kapslar med gurkmeja för hälsans skull. Jag köpte tidigare dessa på en hälsokostbutik, men efter att butiken valde att lägga ner började jag äta gurkmeja i pulverform på morgonfilen. För varje dag som gick fick jag allt svårare att få i mig kryddorna och jag fann det därför naturligt att börja undersöka möjligheterna att kapsla in kryddorna på egen hand. Jag startade tillverkning hemma för att se om det var möjligt. Efter att ha tillverkat drygt 37 000 kapslar för hand stod jag inför valet att antingen lägga ner företaget eller ta hjälp med att fylla kapslarna maskinellt. Innan jag bestämde mig för att ta det steget hade jag drygt ett halvår innan fått hjälp av Almi med bokföringen. När jag slutligen bestämde mig för att satsa på mitt företagande fick jag kontakt med  Enterprise Europe Network på Almi Mälardalen. På egen hand hade jag redan kontaktat svenska företag och fått informationen om att de inte kunde tillverka kapslarna på det sätt som jag önskade, utan tillsatser, hjälpmedel eller E-nummer, detta för att jag värdesätter en ekologisk produkt, ren från hjälpmedel och tillsatser. Tjänsten och stödet från Enterprise Europe Network bestod nu av att gå ut med en förfrågan inom EU för att hitta ett företag som kunde hjälpa mig med detta?

Efter korrespondens med ett par företag skickade jag in min kravspecifikation och fick så småningom kontakt med ett företag i Litauen, som kunde stå till tjänst med de önskemål jag hade utifrån kravspecifikationen. Förhandlingar inleddes och hjälp med att bolla idéer och affärsmässiga råd inom sekretessavtal, kontraktskrivning och pris. I juli skrev vi under ett ömsesidigt sekretessavtal och affären var påbörjad. Under oktober månad fick jag min första leverans, vilken jag var överväldigande nöjd med. Förpackningarna var snygga, etiketterna satt rakt och mina kunder är nöjda med produkten i sin helhet.

Min produkt med det gula guldet

Jag brukar kalla gurkmejan som jag tillverkar för det ”gula guldet” och det är kurkuminet som är det verksamma gula färgämnet i gurkmejan som gör att kryddan har en guldgul färg. Gurkmejan är en gammal medicinalväxt som använts mycket i Kina och Indien. Genom tiderna har gurkmejan framför allt använts mot olika magbesvär, leversjukdomar och som stärkande medel, men också utvärtes på sår och insektsbett tack vare sin bakteriedödande effekt.  Idag används gurkmejan kanske framför allt för dess antiinflammatoriska egenskaper samt för dess effektiva antioxidant, som är ett skyddsämne för kroppens celler. Kapslarna är tillverkade i en kontrollerad miljö och består av ren gurkmeja och svartpeppar från de allra bästa, kontrollerade och noggrant utvalda ekologiska odlingarna. Genom att tillsätta en liten mängd svartpeppar så ökas kroppens upptag av kurkumin med närmare 2000%. Detta beror på att den aktiva ingrediensen i svartpeppar, piperin, hämmar kurkuminet från att brytas ner, vilket flerfaldigar tillgängliga mängder i blodet vilket ökar effekten. Tillsätter man sedan fett, så som kallpressad olja, ökar upptaget av kurkumin ytterligare. Kapslarna är 100 % vegetabiliska och är tillverkade av vatten och cellulosa från poppel eller tall. Kapslarna är med andra ord helt rena och naturliga!

Jag kan varmt rekommendera Enterprise Europe Network i Örebro och Carina de la Tajada Lahall, där jag har fått fantastiskt hjälp med att våga ta steget och bli ett litet multinationellt företag. Företagssatsningen visade sig vara ett lyckokast och numera får jag och min ökande kundkrets lätt i oss vår dagliga dos av gurkmeja utan bekymmer.