Palina redo att erövra Europa med unikt smink och med stöd från sin exportmentor!

Trots att Palina lanserades i slutet av 2010, har Örebroföretaget på kort tid blivit ett av de ledande, mest efterfrågade märkena på den professionella makeup-marknaden. Med hjälp av sin exportmentor rustar sig nu Palina för internationalisering.

Örebrotjejen Lina Ivarsson, grundaren av Palina, har en bakgrund som makeup-artist och hur det är att driva skönhetssalong. Efter tio år i branschen kände hon att det inte fanns några makeup-produkter som uppfyllde hennes krav. Det var då hon började leka med tanken om ett eget hudvänligt sminkmärke. Lina började besöka olika mässor, och gå kurser i ingrediensteknologi och dermatologi.

– Det klart att man i början frågade sig om det ens var möjligt, men allt eftersom insåg jag hur otroligt mycket kunskap jag faktiskt hade! Så jag började leta efter en tillverkare och till sist föll valet för en fabrik i Italien. Vi har ett team på fabriken som består av kemister och dermatologer och tillsammans tar vi fram produkterna. Att ta fram makeup är en långsam process, man får räkna med att det tar upp till två år för att ta fram det bästa formulan. Pigmenten och färgerna blandar vi själva. I början blandade vi till och med färgerna hemma vid köksbordet!

Omskriven i media

Palina är ständigt omskrivet i media och hyllas av såväl skönhetsbloggare och skönhetsjournalister. Ändå hävdar Lina att de inte jobbat något särskilt med marknadsföring. – Jag tror att produkterna har talat för sig själva. En rad makeup-artister har använt sig av vår makeup, och på så sätt har många kändisar blivit ambassadörer för märket.  Målsättning är såklart att bli ett stort etablerat makeup-märke världen över. Vi jobbar inte internationellt ännu. Vi vill bli starkare på den svenska marknaden först och lära oss mer om internationalisering det var därför jag anmälde mig till exportmentorprogrammet.

Perfect match

Lina fick Claes Röhnisch som mentor. Claes som varit VD, för Röhnisch Sportswear i 28 år, har en lång erfarenhet av att jobba internationellt. Företaget omsätter idag 155 milj. kr, och finns i 28 länder. Som en del av exportmentorprogrammet träffas mentorparen en gång i månaden för att diskutera frågeställningar och bolla idéer.

– Jag kunde inte fått en bättre mentor! Claes har ju gjort den resan som jag vill göra, vi har i princip samma målgrupp och han vet vilka de värsta fällorna är. Inför våra träffar känner jag att jag vill  prestera, och visa att jag tar till mig av de råd och tips han ger. Det är så otroligt värdefullt att han vill ge sin tid till mig!Många säger att det är svårt att vara egenföretagare i Sverige, jag skulle vilja säga att det är fantastiskt, med all stöttning som faktiskt finns. Jag skulle säga att samarbetet med Enterprise Europe Network har haft stor betydelse, jag skulle aldrig kunna gått så snabbt fram.