Partnersökning för att hitta en tillverkare utomlands

Hur allting började

För ungefär ett år sedan registrerades företaget Pawfix. De har utvecklat produkten Spintrim för att underlätta kloklippning av hundar. Företagets grundare Susanne Damgren uppmärksammade problemet med kloklippning på sin egen hund, det kunde vara en lång och besvärlig process. Hon utvecklade en produkt för att underlätta den delen av hundlivet för hundägare. Resultatet blev en 2 i 1 produkt; en klofil och samtidigt en aktiveringsleksak. Produkten gör att hunden självmant slipar sina klor på brädan samtidigt som den tränar sin hjärna genom att den aktiverar sig. Av Almi fick Susanne hjälp med framtagning av produkten, patentskydd och finansiering. För att producera Spintrim till en så bra kostnad som möjligt gjorde Susanne en partnersökning hos Enterprise Europe Network för att hitta en tillverkare utomlands.

Allt började med en egentillverkad prototyp Susanne visade för Almi. Den bestod av en enkel bräda med sandpapper som hon testat med sin egen hund. Efter att ha berättat om sin idé fick hon utveckla produkten en aning innan arbetet på Almi började på riktigt. Utvecklingen från idé till färdig produkt fortsatte.

Viktiga framgångsfaktorer

Den första produktionen är slutsåld och en ny omgång är på gång från en tillverkare i Lettland. När den kommer fram ska hon bland annat åka med produkterna till hunddagis. Spintrim går även att köpa på Pawfix hemsida. Webbutiken är öppen och där finns en kort video som beskriver funktionen. Framöver kommer produkterna även säljas på hundbutikers hemsidor.

Enligt Susanne är människorna hon haft bredvid sig anledningen till företagets framgång. Dels hjälpen från Almi men även från designföretaget Millcroft, Nystartcentrum och alla runt omkring. Hon tror att det är svårt att klara allt helt själv. Kontakter och stöttande människor är en viktig och stor del i processen för att lyckas.

Steget att bli entreprenör

Det som främst driver Susanne är att hon tycker det är roligt. Hon säger att det alltid varit lätt för henne att hitta drivkraft men att det måste vara något hon brinner för att göra. Hon tycker framförallt om att kunna hjälpa andra hundar och hundägare och vet många som har problem med kloklippning. Därför tycker hon det är skönt när de upplever att produkten underlättar för dem. Det är också en av de saker hon tycker varit roligast på denna resa.

Susanne tycker inte det var ett alltför stort steg att starta Pawfix. Hon förklarar att det var en passande tid att starta eget och är väldigt glad över att det steget togs. Att vara egenföretagare och entreprenör är något Susanne tror hon haft i sig hela livet. Det har alltid funnits en vilja av att hålla på med egna saker och styra dit hon vill. Därför tvekade hon inte när dörren öppnade sig och tillfället att starta företaget kom.

”Kör på och tänk inte för mycket. Då är det mycket som kan hejda dig”, är tipset hon vill ge till innovatörer som funderar på att starta eget företag.

Hon håller just nu på att utveckla nya produkter inom företaget Pawfix.