Optoga från Arboga lyser upp USA

Medicinsk belysning har blivit ett allt viktigare ben för belysningsföretaget Optoga. Med hjälp av affärsutvecklingscheckar från Tillväxtverket och Enterprise Europe Network (EEN) vill de nu ta fler LED-produkter till den amerikanska marknaden.

Vi utvecklar och säljer LED-moduler, alltså lampor med kretskort och elektronik i. Våra produkter är i mycket större grad färdiga enheter än vad våra konkurrenter erbjuder och just enkelheten är en av våra styrkor, berättar Stefan Larsson som är VD och grundare.

Kunderna är lamp- och belysningstillverkare och det kan handla om alltifrån skrivbordsbelysning till spotlights för badrum eller utomhusbelysning.

Sedan några år har också sjukhus- och operationslampor blivit en framgångsnisch för oss.

För några år sedan förmedlade EEN affärsutvecklingscheckar till Optoga vilket gjorde att de kunde anpassa och certifiera sin medicinska belysning för internationell marknad.

Efter det har vår LED-belysning blivit en av de vanligaste på amerikanska sjukhus!

Men förhoppningen hos Stefan är att få in fler produkter i USA och 2017 togs första steget på den resan.

EEN tipsade oss om att ansöka till ett GAP-program på universitetet UCLA i USA. Där gör eleverna varje år examensarbete i samarbete med internationella företag. I vårt fall fick vi en gedigen marknadsundersökning kring vår utomhusbelysning och en specifik produkt där som vi nu kommer börja rulla ut tillsammans med en amerikansk distributör som vi nyss inlett ett samarbete med.

Vad är era stora utmaningar i exportarbetet?

Det är en stor utmaning att hitta distributörer med rätt driv och bra branschkoll. Vi säljer inte bara standardvaror utan driver ofta utvecklingsprojekt ihop med kunderna och det är viktigt att våra distributörer också har den drivkraften.