Lindova – Skandinaviens ledande tillverkare av lufthydrauliska handverktyg

Under 2020 genomfördes exportprogrammet GoUS. Totalt deltog 10 företag från Örebro och Västmanland, alla med ambition om att skala upp sina företag och satsa på nya utökade affärer i USA.

Ett av företagen som deltog i exportprogrammet var Lindova från Lindesberg. Deras affärsidé började 1976 med att entreprenören och produktutvecklaren Rune Nilsson såg att det fanns ett behov av bättre handverktyg för seriearbeten som överbelastade och orsakade värk i händer och armar. Idag är Lindova Skandinaviens ledande tillverkare av lufthydrauliska handverktyg för krävande industriproduktion. Företaget har idag ett mer renodlat produktsortiment och erbjuder över 500 specialverktyg som man har utvecklat genom åren.

Lindovas produkter säljs i Sverige direkt eller via återsäljare och internationellt via ett återförsäljarnätverk. Produkterna levereras till både små och stora industriföretag med serieproduktion, som ser de stora produktivitetsvinsterna och ergonomiska fördelarna med Lindovas unika produkter.

Vi ställde några frågor till Peter Andersson, produktutvecklare och delägare av Lindova, vad han tyckte om exportprogrammet.

Varför valde ni att vara med i GoUS programmet? 

– Vi tyckte det var svårt att veta hur vi skulle gå tillväga för att söka kontakt och hitta de amerikanska kunderna. Vi ville också öka våra kunskaper om amerikansk affärskultur för att lära oss mer om hur man ska gå tillväga och vad som är viktigt att tänka på när man tar den första kontakten. De juridiska delarna var också viktigt att få mer kunskap om ifall vi en dag bestämmer oss för att ha ett eget lager i USA, för att kunna underlätta logistiken till kunderna.

Varför har ni valt att satsa på USA? 

– Vi har redan en liten etablerad marknad i USA men den är inte så stor som den skulle kunna vara. Det finns många fler amerikanska industrier som passar in i vårt kundsegment.

Vad tycker ni har varit det bästa med exportprogrammet

– I det stora hela har upplägget på programmet var mycket bra och vi har fått många nya kontakter som är värdefulla att ha med sig i framtiden. Sen var det väldigt intressant att få träffa fler företag som befinner sig i samma sits och vill växa genom att göra nya affärer i USA. Programmet har gett oss mycket information inom flera affärsområden som är viktigt att ha med sig.

Har det skapat några nya affärsmöjligheter för er? 

– Vi har inte fått in några nya kunder ännu men jag tror att flera dörrar har öppnats för att vi ska kunna få det.

Vad blir ert nästa steg efter programmet? 

– Just nu jobbar vi med att upprätta ett bättre kontaktnät med gamla och återkommande kunder.

Programmet GoUS finansierades av Tillväxtverket, Almi Mälardalen/Enterprise Europe Network, Region Örebro län samt Region Västmanland