Palina vill göra världens bästa skönhetsprodukter!

Under våren 2021 genomfördes exportprogrammet Go Germany. Totalt deltog 10 företag från Örebro och Västmanland, alla med ambition om att skala upp sina företag och satsa på nya utökade affärer i Tyskland.


Palina från Örebro var ett av företagen som deltog i exportprogrammet och deras mission är att göra världens bästa skönhetsprodukter! Företaget kompromissar inte på hudhälsa, därför är all makeup som bär Palinas namn skonsam och bra för huden. Produkterna är fria från mineraloljor, alkohol, tilltäppande-/och irriterande ingredienser och berikade med återfuktande, lugnande och antiinflammatoriska ingredienser. Alla Palinas produkter ska vara bra för huden, ha minimal påverkan på miljön och framställas på ett etiskt hållbart sätt. 

Lina Ivarsson som grundade företaget 2010 – kände stor frustration över att det inte gick att hitta makeup som hade bra sminkegenskaper och inte bara var snäll, utan BRA för huden. Med 14 års erfarenhet som Make Up Artist, mängder av olika makeup-uppdrag och en egen salong i ryggen, började Lina jaga sminkfabriker runt om i världen för att skapa produkter som kunde leva upp till hennes höga krav. Med sina unika skönhetsprodukter är det nu hög tid att nå ut på en bredare internationell marknad.

5 snabba frågor till sälj och PR chefen Felicia Geire om export-programmet!

Varför har ni valt att satsa på Tyskland? 

– Tyskland kändes naturligt för det är ett stort land med många bra kontakter vidare runt om i Europa och det kändes bra att starta med ett land som har lite liknande kultur och tänk som oss. Primärt har vi varit ett salongs- och klinikmärke i Sverige och 2020 var ett riktigt guldår för oss. Vi vann flera utmärkelser med vår nya sminkprodukt Prowder och företagets grundare Lina Ivarsson blev utsedd till ”Årets Företagare i Örebro”. Härligheterna fortsatte och vi inledde 2021 med att vinna ”Årets Makeup” i Sthlm Beauty Week Award. Allt det här sammantaget födde tanken på att ”nu måste vi växa”. 

Varför valde ni att vara med i Go Germany programmet? 

– Vi såg det som en bra start på vår resa, att exportera är ju helt nytt för oss så vi behövde mer kunskap, information och kött på benen. Hur börjar man liksom?

Vad tycker ni har varit det bästa med programmet?

– All kunskap, information, föreläsningar och diskussioner med alla de olika aktörerna och företagen som varit en del av Go Germany. Tillgängligheten, att man alltid kunnat maila sina frågor och få svar, individuella möten. Ingen fråga har varit för liten, eller för stor.  

Har det skapat några nya affärsmöjligheter för er?

– Vi hade ju turen att få ett av Tysklands största bolag inom vår bransch serverad på silverfat, precis innan vi startade exportprogrammet. De var intresserade av Palina och ville rulla ut vårt varumärke i 14 olika europeiska länder. Det här öppnade en helt ny värld för oss och tack vare Go Germany kunde vi få många bra tips och råd inför att dealen slutfördes. Nu vet vi också hur vi går vidare i ett steg nummer två. 

Vad blir ert nästa steg efter programmet?

– Just nu måste vi lägga all tid och energi på det vi har, göra det till något riktigt bra, innan vi kan tänka på något steg nummer två. Men när det är dags så har vi rätt verktyg och rätt kunskap. Nu vet vi vilka fällor vi ska undvika och vad vi ska lyfta för att lyckas så bra som möjligt.

På Palinas webbsida hittar du mer information om företaget www.palina.se

Programmet GoGermany finansierades av Tillväxtverket, Almi Mälardalen/Enterprise Europe Network, Region Örebro län samt Region Västmanland