Referenser

TPC Components – ett av Europas ledande precisionsgjuterier.

Under 2020 genomfördes exportprogrammet GoUS. Totalt deltog 10 företag från Örebro och Västmanland, alla med ambition om att skala upp sina företag och satsa på nya utökade affärer i USA.

Ett av företagen som deltog i exportprogrammet var TPC Components från Hallstahammar. Företaget är ett av Europas ledande precisionsgjuterier och levererar komponenter främst till gasturbin- och flygmotortillverkare. En viktig styrka hos TPC är förmågan att förädla kundernas produkter redan i utvecklingsstadiet. Den tekniska kompetensen sträcker sig djupt ner i kemi och metallurgi vilket innebär också att företaget kan erbjuda en kostnadseffektiv och snabb industrialisering av produktionen för mycket komplexa komponenter.

Inom TPC brinner man starkt för teknik. För att vässa sina produkter ytterligare bedrivs forskning och utveckling i nära samarbete med flera universitet och högskolor. 

TPC grundades år 1948 där finns en yrkesstolthet och en tradition som genomsyrar hela företaget, “bruksandan” betyder att med själ och hjärta gå in för sitt jobb och det är något företaget är helgjutet stolta över.

Vi ställde några frågor till VD:n Patrik Vrethed om vad han tyckte om exportprogrammet.

Varför har ni valt att satsa på USA? 

– Flygmotormarknaden är störst i västereuropa och USA, så där finns potential för oss att vara med.

Varför valde ni att vara med i Go USA? 

– Vi har ett större projekt i kvalificeringsfas redan nu, därför ville vi bredda och fördjupa våra kunskaper om hur den amerikanska marknaden fungerar.

Vad tycker ni har varit det bästa med programmet?

– Upplägget och innehållet av väl utvalda delar, avvägda bra för både bredd och djup, tycker vi har varit både värdefullt och matnyttigt för oss.

Har det skapat några nya affärsmöjligheter för er?

– Nej inte några nya ännu.

Vad blir er nästa steg efter programmet?

– Vi ska kontakta amerikanska flygmotortillverkare. Sen ska vi förbättra och spetsa till vårt egna marknadsföringsmaterial.

Programmet GoUS finansierades av Tillväxtverket, Almi Mälardalen/Enterprise Europe Network, Region Örebro län samt Region Västmanland

Lindova – Skandinaviens ledande tillverkare av lufthydrauliska handverktyg

Under 2020 genomfördes exportprogrammet GoUS. Totalt deltog 10 företag från Örebro och Västmanland, alla med ambition om att skala upp sina företag och satsa på nya utökade affärer i USA.

Ett av företagen som deltog i exportprogrammet var Lindova från Lindesberg. Deras affärsidé började 1976 med att entreprenören och produktutvecklaren Rune Nilsson såg att det fanns ett behov av bättre handverktyg för seriearbeten som överbelastade och orsakade värk i händer och armar. Idag är Lindova Skandinaviens ledande tillverkare av lufthydrauliska handverktyg för krävande industriproduktion. Företaget har idag ett mer renodlat produktsortiment och erbjuder över 500 specialverktyg som man har utvecklat genom åren.

Lindovas produkter säljs i Sverige direkt eller via återsäljare och internationellt via ett återförsäljarnätverk. Produkterna levereras till både små och stora industriföretag med serieproduktion, som ser de stora produktivitetsvinsterna och ergonomiska fördelarna med Lindovas unika produkter.

Vi ställde några frågor till Peter Andersson, produktutvecklare och delägare av Lindova, vad han tyckte om exportprogrammet.

Varför valde ni att vara med i GoUS programmet? 

– Vi tyckte det var svårt att veta hur vi skulle gå tillväga för att söka kontakt och hitta de amerikanska kunderna. Vi ville också öka våra kunskaper om amerikansk affärskultur för att lära oss mer om hur man ska gå tillväga och vad som är viktigt att tänka på när man tar den första kontakten. De juridiska delarna var också viktigt att få mer kunskap om ifall vi en dag bestämmer oss för att ha ett eget lager i USA, för att kunna underlätta logistiken till kunderna.

Varför har ni valt att satsa på USA? 

– Vi har redan en liten etablerad marknad i USA men den är inte så stor som den skulle kunna vara. Det finns många fler amerikanska industrier som passar in i vårt kundsegment.

Vad tycker ni har varit det bästa med exportprogrammet

– I det stora hela har upplägget på programmet var mycket bra och vi har fått många nya kontakter som är värdefulla att ha med sig i framtiden. Sen var det väldigt intressant att få träffa fler företag som befinner sig i samma sits och vill växa genom att göra nya affärer i USA. Programmet har gett oss mycket information inom flera affärsområden som är viktigt att ha med sig.

Har det skapat några nya affärsmöjligheter för er? 

– Vi har inte fått in några nya kunder ännu men jag tror att flera dörrar har öppnats för att vi ska kunna få det.

Vad blir ert nästa steg efter programmet? 

– Just nu jobbar vi med att upprätta ett bättre kontaktnät med gamla och återkommande kunder.

Programmet GoUS finansierades av Tillväxtverket, Almi Mälardalen/Enterprise Europe Network, Region Örebro län samt Region Västmanland

Unik säkerhetsprodukt med global potential

Conny Ljungqvist leder säkerhetsföretaget link22 som för några år sedan insåg att det saknades en produkt på marknaden. De utvecklade då en diodmjukvara för envägskommunikation och med hjälp från EEN hoppas de nu få ut den i världen. – Vi

Läs vidare

Optoga från Arboga lyser upp USA

Medicinsk belysning har blivit ett allt viktigare ben för belysningsföretaget Optoga. Med hjälp av affärsutvecklingscheckar från Tillväxtverket och Enterprise Europe Network (EEN) vill de nu ta fler LED-produkter till den amerikanska marknaden. – Vi utvecklar och säljer LED-moduler, alltså lampor

Läs vidare

Röner framgångar med digitala rörelsepauser

I tio år har Örebro-företaget Pausit levererat IT-program för rörelsepauser till svenskar med stillasittande jobb. Nu storsatsar de på export och tar hjälp av Enterprise Europe Network i Mälardalen för att hitta rätt partners. – Redan idag har vi 130 000

Läs vidare

Örebro företag reste till Berlin

Fyra bolag reste i slutet av oktober till Berlin för att knyta kontakter och bygga relationer. Allt för att komma närmare en internationell satsning. – Vi fick en övergripande bild av rekryteringsbranschen samtidigt som vi skapade kontakter för en eventuell

Läs vidare

En twistad idé som skakar om i babybranschen

Du har kanske sett dem i handen på ett barn i din närhet? Eller har du kanske sett dem på ett Instagramkonto i ditt flöde? Nappflaskorna från Twistshake väcker uppmärksamhet var de än syns och i de sociala medierna är

Läs vidare